Působení v deníku 24 hodin ji inspirovalo k sepsání novely Novináři, během tříletého pobytu v Anglii vznikl román Oddělej se, a zaplatím. V současné době žije v Jihoafrické republice, kde vede rodinnou firmu, zabývající se výrobou reklamních materiálů a firemního značení. Kromě toho se stále věnuje tvůrčímu psaní a přispívá do ženských internetových magazínů. Libuše Burger se začala věnovat žurnalistice před čtrnácti lety, kdy vystudovala Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze. Několik let pracovala také jako redaktorka multimediálního zpravodajství v dceřiné společnosti ČTK Neris.

Máte nějaký novinářský a spisovatelský vzor?

Na Ferdinanda Peroutku určitě nedám dopustit 🙂  Karel Čapek byl také mistr svého oboru. A řada dalších. Zejména ve spisovatelství ale platí, že člověk nakonec stejně musí najít vlastní cestu, vypěstovat si osobitý styl. Takže oblíbené autory považuji spíš za “duchovní guru” než za vzory.

Máte nějaký zajímavý novinářský zážitek?

Jednou mi do redakce přišel email od jakéhosi neznámého „módního návrháře“, který sestavil kolekci pánských sukní – s odůvodněním, že v kalhotách se pánům zapařují pohlavní orgány. Poslal mi i detailní nákresy střihů a chtěl, abych jeho tiskovou zprávu zveřejnila. Nemohla jsem tak učinit, ale pobavila jsem se dobře.

Jaký byl váš první rozhovor a s kým?

Pro svůj první rozhovor jsem si vybrala divadelního režiséra, který tou dobou připravoval premiéru nové inscenace v jednom z pražských divadel. Bohužel ani pod pohrůžkou násilí si nevzpomenu ani na jméno režiséra ani na název té hry. Mám jen dojem, že šlo o Divadlo v Dlouhé.

Jak jste se připravovala? A jak to probíhalo?

Sepsala jsem si na papír otázky. A bylo z toho milé popovídání u kafíčka.

Jak jste se dostala k žurnalistice a kreativnímu psaní? Co bylo prvním impulsem?

Odmalička mě přitahovaly knížky a někdy v pěti letech jsem se rozhodla, že je budu i psát. Tak nějak mi to vydrželo do dospělosti.

Jaký je to pocit – vydat svou knihu?

Je to docela euforie. Když vám přijdou domů autorské výtisky, je vám v tu chvíli úplně jedno, že honorář činí symbolickou korunu. Je to motivace pro další tvorbu.

Co máte na médiích nejraději a co vám na nich vadí?
Vzhledem k tomu, že jsem se zabydlela v cizině, tak nejvíc oceňuji, že je dneska všechno online. Jinak bych byla odříznutá od českého dění a nemohla bych ani dopisovat do českých periodik. Také se mi líbí svoboda slova, protože ta ve spoustě zemí ještě není samozřejmostí. Co mi vadí – snad roztříštěnost informací. Nakousne se téma a hned se na ně v návalu dalších novinek zapomene.

Co je pro vás motivací – čeho se držíte při psaní knihy nebo článků, když přijdou překážky? Co pomáhá je překonat?

To asi souvisí s celkovou životní filosofií. Věřím, že všechno zlé je pro něco dobré. Překážky se musejí vnímat jako impulz pro vývoj a aktivitu, kopance jako výzvy. Co se týče motivace – píšu to, o čem si myslím, že by mělo být napsáno.

Co podle vás musí splňovat člověk, aby se stal dobrým novinářem?

Musí mít cit pro jazyk. Ostatní žádané vlastnosti budou zřejmě jako v každém jiném povolání – spolehlivost, empatie, schopnost myslet. V médiích je ovšem důležitá také přizpůsobivost, vzhledem k tomu, že spousta projektů zaniká krátce poté, co se zrodí, často se nečekaně ruší celé redakce atd. Je proto výhodné, když je člověk připraven na změny a nebojí se hledat nové místo.

Co podle vás musí splňovat člověk, aby se stal dobrým spisovatelem?

Určitě hodně záleží na tom, o čem chcete psát, ale celkově asi nebude na škodu znalost lidských povah a pozorovatelské schopnosti. Myslím, že člověk musí nejdřív trochu vnitřně uzrát, než ze sebe vysype něco kloudného.

Jaké je vaše životní motto?

Cokoli se ti v životě přihodí, důvěřuj Osudu.

Co byste doporučila jako motivaci začínajícím novinářům a spisovatelům?

Možná příklad Jaroslava Seiferta. Začínal nepříliš zdařilou proletářskou poezií a vypracoval se k Nobelovce. Musí se počítat s tím, že na začátku napíšete stohy slátanin, které každý smete ze stolu. Důležité je, nevzdávat se a pracovat na sobě.

Text Jane Frank, foto FB Libuše Burger

Rozhovor je převzat z archivu SeeMedia z.s.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *